Onderwerp: Water, elektriciteit en gas?

Onze tip: Wij helpen u om te zorgen dat de aanvragen op tijd de deur uitgaan. Qua verwarming wordt er in Duitsland gas gebruikt maar ook vaak elektriciteit of een combinatie van twee vormen: bijvoorbeeld gas aangevuld met een houtkachel. Afhankelijk van grootte, gebruikte materialen en voorzien gebruik kijken wij samen met u wat het beste is.

Onderwerp: Garage

Onze tip: Plan deze niet te klein. We hebben gemerkt dat een garage of carport als luxe wordt gezien. Maar denk eraan dat hier toch wat meer sneeuw valt en dat er ook vaak een werkbank in de garage wordt geplaatst.

Onderwerp: Deuren

Onze tip: Houd er rekening mee dat deuren in Duitsland een andere standaardhoogte hebben dan in Nederland. Natuurlijk kunt u ook het wat hogere Nederlandse formaat bij ons krijgen. Wel oppassen wanneer u vervolgens bij de buren op bezoek gaat!

Onderwerp: Hanglage

Onze tip: Wanneer u een grondstuk heeft gekocht of gaat kopen in Sauerland krijgt u vermoedelijk wel met dit woord te maken. "Hanglage" geeft aan dat het stuk grond niet vlak is maar een af- of oploopt. Dit betekent meestal dat er grond moet worden afgegraven en afgevoerd. Maar dat moet vaak wel volgens de regels die de gemeente hiervoor heeft. Uw huis mag bijvoorbeeld niet hoger zijn dan een denkbeeldige lijn die over uw grondstuk is getrokken en vaak mag u ook niet zomaar alles vlak maken.

Onderwerp: HWR (Haus Wirtschaftsraum)

Onze tip: Het Haus Wirtschafts Raum ofwel HWR kun je nog het beste vergelijken met een bijkeuken. Maar behalve voorraden, wasmachine en droger vind je hier ook de meterkast, verwarmingsinstallatie, waterleiding etc. Bij het plannen van de ruimte moet u er voor zorgen om voldoende ruimte hiervoor te reserveren. Informeer ook naar het afwerkingsniveau van de ruimte, dat kan sterk verschillen. Tenslotte raden we u aan om hier ook warm en koud water te nemen.